Thursday 11 April 2019

Eurovision 2019 - Ανάλυση Σειράς Εμφάνισης Ημιτελικών

Κάποιοι από εσάς έχουν ήδη δει τα αγγλικά κείμενα για την ανάλυση της σειράς εμφάνσης των Ημιτελικών και αν το κάνατε καλώς έχει, αν όχι μπορείτε να απολαύσετε εδώ μια λίγο πιο αναπτυγμένη εκδοχή.

Σημείωση: Η ανάλυση έχει να κάνει με τη σειρά εμφάνισης των κομματιών και όχι τόσο τα κομμάτια αυτά καθεαυτά, μιας και θα ακολουθήσει εκτενής ανάλυση για κάθε χώρα ξεχωριστά.

Σημείωση του συγγραφέα 2: Η σειρά εμφάνισης παίζει μεγάλη σημασία για ένα κομμάτι που είναι στο όριο να περάσει ή να αποκλειστεί. Τα υπόλοιπα κομμάτια ελάχιστα επηρεάζονται μιας και στους ημιτελικούς σημασία έχει η πρόκριση. Τα υπόλοιπα τα μαθαίνουμε μετά τον τελικό και είναι χρήσιμα για να βγάλουμε συμπεράσματα εκ των υστέρων.

Καθίστε αναπαυτικά στην καρέκλα/πολυθρόνα σας, πάρτε ποπ κορ, τσιπς, κοκα κόλα και ξεκινάμε

Ημιτελικός 1 - 14.05.2019

1. Κύπρος: Μια πολύ καλή επιλογή για άνοιγμα, που ίσως δεν βοηθάει την Κύπρο να πλασαριστεί στο Τοπ-3 αλλά που σε καμία περίπτωση δεν θα έχει πρόβλημα να περάσει. Προ-προβικά το βλέπω κάπου 3-5 στον ημιτελικό.

2. Μαυροβούνιο: Η 2η θέση είναι γνωστή και ως coffin spot και υπάρχει λόγος. Αμέσως μετά το πρώτο κομμάτι, που πάντα κερδίζει εντυπώσεις σαν πρώτο, και το πιο μακρινό χρονικά από το τελευταίο άρα πολύ εύκολο να ξεχαστεί. Οι παραγωγοί είθισται να τοποθετούν εδώ μια χώρα που και δεν έχει ελπίδες, αλλά και που με τη συμμετοχή της ρίχνει το επίπεδο του διαγωνισμού. Μοναδικός στόχος  του Μαυροβουνίου να αποφύγει την τελευταία θέση.

3. Φινλανδία: Ισχύει πάνω κάτω ότι και με την προηγούμενη θέση. Η Φινλανδία, όμως είναι στο όριο. Την έβλεπα ούτως ή άλλως οριακά εκτός ως 11η-12η, πλέον πάει για πιο κάτω. Το να στέλνεις έναν DJ που η μεγάλη του επιτυχία ήταν το 1999 δεν είναι ακριβώς η συνταγή της επιτυχίας. Πόσο μάλλον όταν το κομμάτι λέγεται Move Away. Αυτό σκοπεύω να κάνω.

4. Πολωνία: Δεν θα τους χαλούσε ένας ορισμός λίγο πιο κάτω κάπου στο 8 ή 9, αλλά αυτά έχει η ζωή. Είναι στο όριο και νομίζω ότι θα κριθεί στις πρόβες. Το πρώτο live τους πάντως ήταν αψεγάδιαστο και με έκαναν να αρχίσω να αναθεωρώ για τις πιθανότητες πρόκρισής τους. Περιμένω με ενδιαφέρον το να δω την πρόβα τους.

5.  Σλοβενία: Από τα αγαπημένα μου κομμάτια φέτος, αλλά που κι σε αυτούς ο ορισμός δεν ήταν και ο καλύτερος, αλλά πιστεύω ότι εύκολα ή δύσκολα θα περάσουν. Προσωπικά θεωρώ ότι η Σλοβενία μπορεί να είναι η έκπληξη της φετινής χρονιάς και να τρυπώσει σε 10αδα και ίσως και πιο ψηλά, αλλά και πάλι είναι μια προσωπική έμπνευση, δεν θέλω να σας παρασύρω σε τρέλες. Πρόβλεψη σήμερα για ημιτελικό:7-10

6. Τσεχία: Ένα κομμάτι που προσωπικά δεν μου αρέσει, αλλά καταλαβαίνω γιατί αρέσει σε αρκετούς. Οι Τ΄σεχοι έρχονται από την καλύτερη εμφάνισή τους στον διαγωνισμό και θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν το μομέντουμ τους και να δουν μια 2η σερί πρόκριση. Κινούνται στο όριο.

7. Ουγγαρία: Ο πρώτος από τους πολλούς καλλιτέχνες που επιστρέφουν φέτος στον διαγωνισμό. Ένα συμπαθητικό κομμάτι, αλλά όχι τόσο καλό όσο το προηγούμενό του το 2017 που κατέληξε 8ο. Κινείται και αυτός στο όριο αλλά τον βλέπω οριακά μέσα.

8. Λευκορωσία: Έχουν την καλύτερη δυνατή θέση που θα μπορούσαν να ζητήσουν, αλλά δεν μπορώ να δω πώς θα καταφέρουν να περάσουν με ένα τόσο μέτριο κομμάτι. Τους έδινα 1% να περάσουν πριν τον ορισμό, τώρα τους δίνω 3-4%.

9. Σερβία: Η χώρα που θα περνάει ή θα αποκλείεται πάντα στο όριο. Έχουν 3 αποκλεισμούς, έχοντας έρθει τις 2 φορές 11οι και τη 1 φορά 10οι, αλλά τότε ίσχυε ο κανονισμός που οι επιτροπές έσωζαν ένα κομμάτι που ήταν μέσα στην 10αδα τους, αλλά όχι και στο τελεβότινγκ και κάπως έτσι είχε περάσει η 12η Κροατία...Άλλες δύο προκρίσεις έχουν έρθει με μια 8η και μια 9η θέση και βλέπετε που το πάω...Τους βλέπω να μένωουν ξανά έξω για 2-3 βαθμούς.

10. Βέλγιο: Επίσης στο όριο. Το βλέπω κάπου στο 6-8 με τις επιτροπές οπότε θα πρέπει να εξασφαλίσει μια ότι θα είναι μίνιμουμ 11-12ο στο τελεβότινγκ για να περάσει. Ανάμεσα σε Σερβία και Γεωργία θα είναι μια όαση ποιότητας.

11. Γεωργία: Και στα γεωργιανά και αρκετά επιθετικό και με ερμηνευτή που το φυζίκ του παραπέμπει σε ποδοσφαιρικό παράγοντα Γ¨Εθνικής που δεν θες να έχεις και πολλά πολλά μαζί του και κάπως έτσι η Γεωργία δεν μπορεί να ελπίζει και σε πολλά. Έχει πάντως ένα αρκετά φιλικό ημιτελικό για να παλέψει να αποφύγει το Bottom-3.

12. Αυστραλία: 3 από τις πιο ¨Τί έγινε τώρα ρε παιδιά?' φάσεις του φετινού διαγωνισμού εμφανίζονται από το 12 ως το 15 αυτού του ημιτελικού. Η Αυστραλία θα είναι η πρώτη. Μάλλον κακό αυτό. Οι αποδόσεις λένε ότι περνάει. Προσωπικά το δίνω κι αυτό στο όριο. Θα κριθεί στο στήσιμο.

13. Ισλανδία: Ένα κομμάτι με τίτλο ¨Το μίσος θα επικρατήσει¨. Μια συμμετοχή, με δυστοπικό περιεχόμενο, διαμαρτυρία κατά του Ισραήλ και του καπιταλιστικού δυτικού πολιτισμού, με πανκ-ελέκτρο στοιχεία και bdsm σκηνικό!  Σας κάλυψα? Σίγουρα θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων απλά δεν ξέρω αν θα είναι για καλό ή για κακό. Το θέμα είναι τί μομέντουμ θα καταφέρουν να δημιουργήσουν για τον τελικό.  Άνετα στον τελικό εκτός αν αρχίσουν να σφάζουν παρθένες επί σκηνής!

14. Εσθονία: Η λογική μέσα στην παράνοια, αλλά ταυτόχρονα και το κομμάτι σάντουιτς ανάμεσα στις 2 πιο εκκεντρικές συμμετοχές της χρονιάς. Δύσκολα μπορεί να κερδίσει τις εντυπώσεις. Οι αποδόσεις  το δίνουν να περνάει, εγώ θα το κοντράρω! Σε απόδοση να μην περάσει πάνω από 2.25 θα το τιμησω!

15. Πορτογαλία: Η άλλη παράνοια της χρονιάς, που προσωπικά το βρίσκω ενδιαφέρον σαν κομμάτι και concept, που όμως ίσως να το παρακάνει κάπως στο στήσιμο επί σκηνής. Ειδικά ο χορευτής που συνοδεύει τον Κόναν είναι πολύ αποπροσανατολιστικός. Σε απόδοση άνω του 4.50-5.00 ίσως τοποθετήσω μερικές μοναδες στον αποκλεισμό της αν οι πρόβες δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί κάτι τέτοιο για το συγκεκριμένο κομμάτι.

16. Ελλάδα: Πριν μια βδομάδα που έγγραφα το αγγλικό κείμενο μιλούσα για το φαβορί κλπ κλπ. Μια αναιμική live εμφάνιση το περασμένο Σάββατο και ξαφνικά το 18-19 που παιζόταν έγινε 36-38. Η ελληνική αντιπροσωπεία μίλησε για κρύωμα που δεν της επέτρεψε να ερμηνεύσει το κομμάτι όπως θα ήθελε. Μακάρι να είναι έτσι και υπάρχει ακόμη χρόνος για διορθώσεις, αλλά το πρώτο δείγμα ήταν αρνητικό. Τα πάντα εξαρτώνται από το live οπότε περιμένω την επόμενη ζωντανή εμφάνιση για να κρίνω το κομμάτι μας. Θέμα προκρισης δεν τίθεται.

17. Σαν Μαρίνο: Ο 2ος ερμηνευτής που επιστρέφει φέτος στον διαγωνισμό. Ο Σερχάτ το 2016 με ένα ακόμη πιο άκυρο κομμάτι, που όλοι θεωρούσαν ότι θα τερματίσει τελευταίος, κατάφερε να έρθει 12ος και να είναι μέσα στο Τοπ-10 του τελεβότινγκ. Έχοντας πίσω του και όλη την τουρκική διασπορά και εμφανιζόμενος στην pimp slot πάει να κάνει το μπαμ. Αν καταφέρει να πλασαριστεί στην 7αδα-8αδα του τελεβότινγκ έχει ελπίδες. Σε τιμές αουτσάιντερ άνω το 2.50 μπορούμε να το έχουμε κατά νου




Ημιτελικός 2 - 16.05.2019

1. Αρμενία: Περίεργη επιλογή για να ανοίξει την βραδιά. Ξεφεύγει από τα συνηθισμένα ανεβαστικά κομμάτια και το ελαφρώς επιθετικό του στυλ ίσως κάνει την ζημιά. Στα υπόψιν για κόντρα.

2. Ιρλανδία: Πάνω που τερμάτισαν μια περίοδο που είχαν αποκλεισμούς σερί και λες το γύρισαν σε κάτι πιο ποιοτικό, ξανά από την αρχή με ένα σχεδόν ερασιτεχνικό κομμάτι. Δεν πάει πουθενά.

3. Μολδαβία: Μελόδραμα που το έχουμε ξανακούσει μερικές χιλιάδες φορές και η σειρά εμφάνισης δεν παίζει κανένα ρόλο για την πιθανότητα πρόκρισης που είναι σχεδόν μηδενική. Πάμε παρακάτω.

4. Ελβετία: Το πρώτο από τα φαβορί του ημιτελικού. Η λογική είναι ότι όπου και να εμφανιστεί δεν έχει θέμα και μάλλον προτίμησαν να δώσουν μια μέτρια σειρά στον ημιτελικό για να το βοηθήσουν αν χρειαστεί με μια καλύτερη στον τελικό. Μην ξεχνάμε ότι η Ελβετία έχει να κερδίσει από το 1988, να μπει στην 5αδα από το 1993 και στην 10αδα από το 2005. Για να δούμε...

5. Λεττoνία: Δεν είναι κακό κομμάτι, αλλά είναι αρκετά υποτονικό και μετά την Ελβετία ελαφρώς καταδικασμένο. Μόνη ελπίδα ένα πλασάρισμα στην 10αδα με επιτροπές και να κάνουν το θαύμα τους Λιθουανία, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία και να μαζέψει καμιά 50αρια πόντους από αυτούς στο τελεβότινγκ...

6. Ρουμανία: Δεν ξέρω τί κόλλημα έχει φάει η Ρουμανία τελευταία και από τα ελβετικά γιόντελ το 2017 φέτος το γύρισε σε αμερικανική κάντρυ. Πέρσυ έστω ως 11η αποκλείστηκε και φέτος βλέπω να διπλώνει το κακό.

7. Δανία: Το καλό για την Δανία είναι ότι βρίσκεται σε έναν σύμμαχο τελικό με Νορβηγία, Σουηδία και Λεττονία μέσα, αλλά το κακό είναι ότι Σουηδία και Νορβηγία μάχονται για τους ίδιους βαθμούς. Στο όριο παίζει και μόνο οι πρόβες θα ξεκαθαρίσουν την κατάσταση.

8. Σουηδία: Καλή σειρά εμφάνισης για τους Σουηδούς που ούτως ή άλλως δεν την χρειάζονταν. Λογικά Τοπ-3. Το θέμα είναι τί μομέντουμ θα χτίσει για τον τελικό.

9. Αυστρία: Κομμάτι εντελώς under the radar που οι περισσότεροι έχουν ξεγραμμένο, αλλά που μπορεί να μαζλεψει μερικά ψύχουλα από δω κι από κει και να κάνει την έκπληξη. Σε τιμές άνω του 4.00 αξίζει ένα μικρό ρίσκο.

10. Κροατία: Το κομμάτι που περιμένω να έρθει η ώρα του ημιτελικού για να σιγουρευτώ ότι δεν χρειάζεται να το ξανακούσω ποτέ. Καρφί για τελευταίο.

11. Μάλτα: Η χώρα με την τεράστια παράδοση να παίρνει σκορ από επιτροπές ( μη με ρωτάτε πώς) και να πατώνει στο τελεβότινγκ. Φέτος είπε να επενδύσει στο 2ο και να καταφέρει να επαναλάβει τα γνωστά με τις επιτροπές τότε δεν είναι απίθανο να έχουμε συγκινήσεις. Άνετα στον τελικό.

12. Λιθουανία: Kακή σειρά εμφάνισης ανάμεσα σε δύο χώρες που έχουν βλέψεις για φέτος. Έχει συμάχους για να πάρει κάποιους βαθμους αλλά δεν ξέρω αν θα είναι αρκετοί.

13. Ρωσία: Το μεγάλο ερωτηματικό φέτος. Άνετη πρόκριση και όλοι περιμένουμε να δούμε τί θα ετοιμάσουν επί σκηνής. Το κομμάτι πάντως δεν έχει πείσει ακόμη κοινό και ειδήμονες.

14. Αλβανία: Όποτε στήνουν το κομμάτι τους απλά και λιτά τα καταφέρνουν. Όταν το φορτώνουν έχουμε δράματα. Είναι σε τροχιά πρόκρισης αλλά μετράει και το στήσιμο επί σκηνής.

15. Νορβηγία: Αυτό το κομμάτι μπορώ να το φανταστώ από το να αποκλείεται μέχρι και να τερματίζει 6ο-7ο στον τελικό (ελπίζω όχι). Πιστεύω ότι θα είναι το κομμάτι που όλοι πιστεύουν ότι θα περάσει και θα είναι ο αποκλεισμός έκπληξη. Για να δούμε

16. Ολλανδία: Το φαβορί. Άνετη πρόκριση, ίσως και νίκη στον ημιτελικό, αλλά το πιο σημαντικό  ¨ματς¨για αυτούς θα είναι το Σάββατο. Ήταν 45 χρόνια αναμονής αρκετά?

17. Βόρεια Μακεδονία: Η χώρα με το πιο λάθος μομέντουμ κάθε χρόνο. Βγαίνει η στούντιο βέρσιον του κομματιού, ρίχνουν σχετικά χρήμα σε πρόμο και βίντεοκλιπ και μετά τα κάνουν όλα λάθος επί σκηνής. Κάπως έτσι τους βλέπω να καταήγουν και φέτος και το γεγονός ότι εμφανίζονται μετά την Ολλανδία δεν βοηθάει.

18. Αζερμπαιτζάν: Ιδανική επιλογή για κλείσιμο του ημιτελικού. Άνετη πρόκριση και μετά θέλει μια καλή θέση στον τελικό για να παλέψει για την 10αδα.

Ελπίζω να μην σας κούρασα. Πλησιάζουμε στην τελική ευθεία οπότε πλέον τα κείμενα και οι αναλύσεις θα έρχονται σε πιο γρήγορους ρυθμούς.





No comments:

Post a Comment