Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, λίγα λόγια για τον διαγωνισμό. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται στα μέσα με τέλη Μαΐου και αποτελείται από τρεις βραδιές. Όλες οι χώρες, πλην των Big -5 ( Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) που είναι οι μεγαλύτερες τηλεοπτικές αγορές και πιθανός αποκλεισμός τους θα ζημίωνε την EBU ( ένωση κρατικών τηλεοπτικών φορέων των ευρωπαικών κρατών και όχι μόνο)) και του νικητή της προηγούμενης χρονιάς (Ισραήλ φέτος), χωρίζονται σε 5 ή 6 διαφορετικά γκρουπ και μοιράζονται στους 2 ημιτελικούς. Σκοπός του διαχωρισμού είναι να σπάνε τα διάφορα συμμαχικά μπλοκ και να μην αλλοιώνουν τον ανταγωνισμό.
Φέτος στον 1ο Ημιτελικό έχουμε 17 χώρες και στον 2ο 18. Οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν στις 14 και 16 Μαΐου και από κάθε βραδιά θα προκριθούν στον Τελικό (18 Μαΐου) 10 χώρες. Η σειρά εμφάνισης καθορίζεται από την παραγωγή της χώρας που διοργανώνει τον διαγωνισμό και στόχο έχει την καλύτερη δυνατή τηλεθέαση, φροντίζοντας να εναλλάσσει τα στυλ των κομματιών και να αφήνει προς το τέλος τα δυνατά κομμάτια (τουλάχιστον στον Τελικό).
Κάθε χώρα δίνει 2 διαφορετικές βαθμολογίες από το 1-10 και 12. Η μία βαθμολογία προέρχεται από ένα πάνελ 5 κριτών, οι οποίοι πρέπει να έχουν κάποια σχέση με την μουσική βιομηχανία και η άλλη από το τελεβότινγκ. Στους 2 ημιτελικούς, για να μην υπάρχει θέμα φαβοριτισμού και επηρεασμού του κοινού, απλά ανακοινώνονται οι χώρες που περνάνε στον τελικό και τα επίσημα αποτελέσματα βγαίνουν μετά το τέλος του τελικού. Αυτό είναι και το πιο συναρπαστικό κομμάτι του διαγωνισμού που δημιουργεί πολλές στοιχηματικές ευκαιρίες. Κανένας δεν γνωρίζει ποιά κομμάτια κέρδισαν τους ημιτελικούς ή ποια πήγαν πολύ καλά και έτσι όποιος/α καταφέρει να αποκωδικοποιήσει καλύτερα το αποτέλεσμα έχει τις πιθανότητες με το μέρος του.
Ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε καλύτερα. Πέρσυ η Κύπρος απέκτησε ένα τεράστιο μομέντουμ και πέρασε 1ο φαβορί στις αποδόσεις την βραδιά Ημιτελικού και έδωσε την εντύπωση ότι όχι απλά είχε κερδίσει τον ημιτελικό, αλλά ότι είχε σαρώσει και το ίδιο θα έκανε και στον τελικό. Το αποτέλεσμα, όμως ήταν ελαφρώς διαφορετικό και εν μέρει διαφωτιστικό για το τί θα ακολουθούσε στον τελικό. Η Kύπρος σάρωσε στο τελεβότινγκ με 173 βαθμούς και το Ισραήλ έμεινε 5ο με 116, αλλά στην βαθμολογία των κριτικών επιτροπών σάρωσε το Ισραήλ με 167 βαθμούς και η Κύπρος έμεινε 6η με μόλις 89. Τελικό αποτέλεσμα Ισραήλ 1ο με 283 βαθμούς, Κύπρος 2η με 262.
Συμπέρασμα, το Ισραήλ ήταν πάντα μπροστά, αλλά η αγορά μέχρι και το τέλος του τελικού αρνούνταν να το δει. Στον τελεβότινγκ του τελικού το σκορ ήταν Ισραήλ 317 και Κύπρος 253 και στις επιτροπές 212 (3ο) και 183 (5η) δίνοντας μια άνετη νίκη στο Ισραήλ με 93 βαθμούς διαφορά. Από τον ημιτελικό μέχρι και την ώρα του τελικού η Κύπρος έδινε απόδοση από 4 μέχρι 2.00 και το σραήλ είχε φτάσει να πληρώνει κάποια στιγμή μέχρι και 8.00... Αυτή είναι η ομορφιά του στοιχήματος στην Eurovision και αυτές τις λεπτές ισορροπίες θα προσπαθήσουμε να διακρίνουμε τους επόμενους 2 μήνες στο EurovisionBetsandPieces και να αποκομίσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη. Κανένας δεν γνωρίσει το αποτέλεσμα παρά μόνο αφού αυτό ανακοινωθεί. Μπουκς και παίκτες έχουν πρόσβαση στις ίδιες ακριβώς πληροφορίες και ο καθένας προσπαθεί να ερμηνεύσει όσο καλύτερα γίνεται αυτό που βλέπει και ακούει.
Όσον αφορά την φετινή χρονιά, είναι ήδη γνωστά όλα τα τραγούδια, γνωρίζουμε σε ποιον ημιτελικό θα εμφανιστεί κάθε χώρα, αλλά αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι την ακριβή σειρά εμφάνισης κάθε τραγουδιού, που θα ανακοινωθεί σύντομα καθώς και τη σκηνκή παρουσία των κομματιών. Προς τα μέσα Απριλίου έχουμε τα διάφορα πάρτυ ανά την Ευρώπη, όπου θα ακούσουμε για πρώτη φορά λάηβ κάποια από τα κομμάτια. Αρχές Μαΐου μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη περίοδο με τις πρόβες που διαρκούν μια εβδομάδα και μετά έχουμε τις βραδιές των ημιτελικών και τελικού.
Στο επόμενο κομμάτι εδώ στο EurovisionBetsandPieces θα κάνουμε μια πρώτη ανάλυση στην αγορά του νικητή και μετά θα ξεκινήσει ξεχωριστή παρουσίαση για κάθε χώρα. Stay tuned...
No comments:
Post a Comment